Zlatan på läktaren

I Malmö finns varken blattar eller svennar. Inte när MFF spelar, då är hela staden himmelsblå. Men för bara tio år sedan förknippades fotbollsläktarna med nynazism. Gringo har besökt MFF Support som arbetar mot rasism, och fått en exklusiv intervju med Zlatan på köpet.

– Så fort någon säger något rasistiskt på läktaren i Malmö Stadion får personen mothugg, säger Zlatan och stänger av mobilen för att kunna tala ostört under intervjun.

Medan sportjournalisterna sitter och skriver sura artiklar och undrar varför fotbollsstjärnan Zlatan inte vill slösa sin tid på dem, har vi cyklat till Skolgatans Ölkafé för att tala med MFF-supportern Zlatan Bahtijaragic.

– Att vara supporter är som att vara i en relation, känslotillståndet går hand i hand med hur
det går för MFF, säger bollkonstnären Ibrahimovics namne.

Inter-anfallaren har registrerat namnet Zlatan som sitt eget varumärke. Men det finns ändå många fördelar med att ha samma förnamn som spelaren som klackade in det klassiska målet mot Italien i EM.

– När jag presenterade mig förut hade folk svårt för mitt förnamn. ”Zla…vadå? Zladjan?” fick jag höra. Nu är det annorlunda, säger Zlatan som bland annat har fotbollsproffset att tacka för sitt nya jobb.

– Chefen har erkänt att han blev extra nyfiken på mig när jag skickade min jobbansökan. Han är fotbollsintresserad, och dessutom heter han Henrik. Henke och Zlatan du vet.

Det var i slutet på 1990-talet som Zlatan förälskade sig i MFF. Brorsan Edin hade nyligen flyttat till Malmö för att plugga på Musikhögskolan när Zlatan gick på sin första MFF-match. Det blev kärlek i första ögonkastet.

– Jag bodde i Karlskrona och försökte träffa brorsan så ofta det gick. Jag planerade varje resa efter MFF.s spelschema, säger Zlatan.

Förälskelsen började i samband med att di blåe halkat ner i Superettan.

– Det blev en enorm kraftsamling. Folk förstod verkligen vad MFF betyder.

Zlatan Bahtijaragic föddes i Bosnien och kom till Sverige som elvaåring. Då såg MFF:s supporterkultur väldigt annorlunda ut och di blåe var allt annat än hela Malmös lag.
Publiken bestod nästan enbart av män, varav närmast noll procent var blattar. Dessutom var de nynazistiska tendenserna starka.

– ”Sluta annars huttar vi ut dig”, det är vad du får höra om du skriker rasistiska ord på Malmö Stadion idag, säger Tony Ernst som är ordförande i Sveriges största supporterförening MFF Support.

Tony älskar inte fotboll. All fotbollskärlek som ryms i en människas kropp ger han MFF. Så fort Zlatan byts ut i en landslagsmatch stänger han av tv:n.

Idag är Malmö FF:s läktarkultur en vägvisare för resten av landet att ta efter. Tjugo procent av MFF:s supports medlemmar är kvinnor, och även blattarna har gjort Malmö Stadion till sitt hem. Tony brukar åka ut till högstadieskolor och tala om läktarkultur och rasism tillsammans med någon av klubbens spelare.

– För att få bort rasism krävs en medveten grupp som vågar ta ställning. I början trodde många inte att det gick att förändra något, men de hade fel.

Du gillar kanske också...