BoIS in the hood

Lagom till solen vaknat börjar både allsuedi- och superettansäsongen! Skånelagen Malmö FF och Landskrona BoIS är störst i sina respektive städer och samlar både blattar och svennar till sina matcher. Men så har det inte alltid varit. Gringo har följt med BoIS från norra till centrum och MFF från främlingsfientlighet till folkfest där 90-talets isolering och rasism är som bortblåst. Vad hände egentligen?

– Ja, vad hände egentligen? Kriget i Jugoslavien hände bland annat och det kom en massa flyktingar till Landskrona. Varvskrisen hade redan flyttat ut massa människor från stan så flyktingarna sattes i centrums tomma lägenheter. Landskrona BoIS fanns i norra Landskrona och vi märkte att nyinflyttade inte tog sig ut till norra naturligt. Så vi bestämde oss för att starta BoIS i Centrum, berättar Benny Berggren, tränare i BoIS i Centrum.

En konstgräsplan byggdes på Dammhagsskolans skolgård, mitt i centrala Landskrona, och fotbollsträning för barn mellan 6 och 12 år satte igång. För en femtilapp fick man en t-shirt och ett deltagarskap. Här skulle skapas fotbollsproffs.

– Vi märkte ganska snabbt att den ambitionen var lite för högt satt, säger Benny. Det är så mycket mer än fotboll vi fokuserar på här. Barnen orkar inte bli Zlatan allihop, vissa vill bara lattja lite.

– Jag vill hellre bli tränare så jag kan hjälpa andra barn att lära sig spela fotboll, säger Swareen Kahleel som brukar lira på Dammhagsskolans plan. Fast det skulle va kul att bli proffs.

– Jag vill bli fotbollsproffs och gå i a-laget i framtiden, säger Rigelt Ibrahimi. Min pappa brukar komma och titta när jag spelar ibland, han tycker jag spelar bra.

– Det gäller att stärka ungarnas självkänsla, konstaterar Benny. Främst handlar det om relationer. Vi märkte att det inte fanns så mycket invandrarförebilder för ungdomarna i stan så vi började söka ledare. Idag är hälften av ledarna invandrare och många som varit arbetslösa har vi också kunnat slussa ut i arbetslivet.

Relationer, menar Benny och hans tränarkompanjon Alojz Lukic, är det som gör att människor kommer in i samhället. De tror att det är viktigt att känna sig behövd av någon för att bli en del av samhället.

– Alltså, man kan gå 1000 SFI*-kurser och så leder det ingen vart, säger Alojz. Vi tror att man lättare kan komma in i samhället genom idrotten där du lär känna andra som gillar samma sak. Dessutom kan vi sätta lite fler regler än skolan kan, vilket vi märkt att ungdomarna gillar. De vill ha regler och ordning omkring sig.

En av reglerna är att man måste prata svenska på plan.

– Utanför plan får ungarna prata på vilket språk de vill, men på plan vill vi att de ska prata svenska så att vi kan veta vad som pågår, säger Benny. Vi lyckas ju inte stoppa konflikter om vi inte fattar vad de bråkar om. Det finns runt 20 nationaliteter i våra lag, vi har inte en chans att förstå varandra om vi inte har någon gemensam plattform.

Benny och Alojz tycker också att det har blivit lugnare i stan sedan BoIS i Centrum kom igång. Främst tror de att det beror på att fler dras till fotbollsplanerna istället för att hänga runt i gäng.

– Det gäller att lägga fotbollsplanerna där barnen är. När vi tänder kvällsljuset på planen dyker många upp och börjar spela spontanfotboll, säger Benny. Jag tror att ungdomarna tänker ”om lillasyrran eller lillebrorsan spelar på den här planen finns det ingen vits med att paja den”.

*Svenska För Invandrare

Du gillar kanske också...