Svenneteater

Sammy Lindfors tar med sig förorten till stan. Han är med och kickar Stadsteaterns festival ”Svennar är vi allihopa!”.

Efter att ha växt upp i Lövgärdet, och en tid i Helsingfors betongförorter, så flyttade Sammy efter gymnasiet in till stan. Nu är hans jobb att ta förorten till centrum. Det är det han gillar, att skapa möten mellan folk, oavsett om det är mellan Angered och Frölunda eller Särö och Hisingen.
– Om man gör skolteater så finns en begränsad publik, men Stadsteatern ska vara för alla, då handlar det om att nå ut även till förorten.
Sammy känner att det annars är nästan samma personer som går på allt. Under våren har han jobbat med att få in föreningarna från miljonprogrammen till festivalen. Han hoppas att teaterns förändring kommer att hålla längre än festivalveckan, och han tycker det är viktigt att det finns ett långsiktigt perspektiv. I framtiden borde alla känna sig hemma på teatern, något som går ihop med Sammys uppfattning om meningen med festivalen.
– Meningen är att vi alla som bor här i Göteborg, eller i Sverige, att vi alla är svenskar, alla vi i Göteborg är göteborgare, oavsett om man är uppväxt och har föräldrar och flera generationer tillbaka som är uppväxta här eller precis har anlänt. Det handlar om att det ska vara ett hem för alla.
Jag bodde fyra år i Finland men Göteborg är min hemstad, för att alla ska känna det, så måste de känna sig välkomna.
Vid sidan av stjärnor som Papa Wemba och Khaled Habib, fyller Sammy festivalens program med förortsstoltheter som Hiphop-Akademien och KulturATOM. Han trivs på teatern och tycker det är en inspirerande miljö.
– Det finns många göteborgare som knappt vet att Stadsteatern finns. Jag kommer ihåg när jag gick på gymnasiet och vi kom hit och såg en pjäs. Jag tyckte det var så tråkigt. Sen gick jag inte hit på flera år.
Sultanens Hemlighet, som gästspelar på festivalen, har sålt slut. Det visar att det finns ett behov av mer än repriser på västerländska klassiker. Det handlar inte bara om att ta in pjäser som berättar historier

Du gillar kanske också...