Warya, somalier!

Vem sa att somalier måste vara långa och smala? Sadia och Ahmed är varken det ena eller det andra, utan ser mest ut som vilka svenskar som helst.
Här snackar de tidsoptimism, socialbidrag och om hur vanligt det är med tio barn i familjen.

Somalier är tidsoptimister. Sadia Hirsi är nära en timme försenad till intervjun, men när hon släntrar in med bredaste leendet på läpparna smittar hon fort av sig.
– Som du ser, tidsoptimister! Tid å andra sidan är väldigt viktigt för dom som man traditionellt ser som svenskar, säger hon och skrattar.
Det verkar finnas en del fördomar om somalier i Sverige, i alla fall enligt Sadia och kompisen Ahmed Mohamed. De snackar om allt från stora familjer till socialbidrag.
En av fördomarna är att somalier flyttar omkring, vilket beror på traditionen från hemlandet där man som nomader med många djur flyttar dit det regnar.
– Jo, och sen om man säger till somalier att gräset är grönare på andra sidan så måste dom testa det, säger Sadia.
Det finns också en förklaring till fördomen om att många somalier går på socialbidrag.
– Turkarna och italienarna kom till Sverige som arbetskraft, vi kom som flyktingar under en lågkonjuktur, säger Ahmed, och sen så har vi såklart det här med att somalier till utseendet är smala och långa. Folk säger till mig att jag inte kan vara somalier eftersom jag inte är smal eller lång, men det är faktiskt en fördom som stämmer. I regel är somalier långa…

Medan vanliga Svenssons sätter stopp vid typ tre barn vet den somaliska födelsefrekvensen inga gränser. Nästan. Somalier satsar på stora familjer, typ tio barn är inte ovanligt så Ahmed och hans sex syskon utgör ett klart undantag. Och så gillar somalier att prata.
– Somalier är väldigt högljudda av sig medan svenskar är mer laid back. En del säger att det beror på vädret, säger Ahmed och garvar.
– Mitt första intryck av svenskar är att dom tar avstånd från en, och utan att låta fördomsfull kan svenskar anses som kalla medan somalier är väldigt varma och välkomnande. Men också somalier som växer upp i Sverige får den karaktären och blir väldigt reserverade, säger Sadia.
Skratten fortsätter att hagla, särskilt när frågan om vilka likheter som finns mellan etnogrupperna kommer upp.
– Ärligt, jag tror jag skrattar ihjäl mig, men nej, jag tror inte att det finns några likheter, utbrister Sadia och kippar efter andan.

Sadia har aldrig varit Somalia och Ahmed som är född där har inte återvänt sedan inbördeskriget bröt ut. De ser Sverige som sitt första hem och förnekar inte att de är en del av svenskheten
– Det vore som att förneka sin verklighet, säger Ahmed.
Skulle de åka till Somalia idag är de övertygade om att de skulle känna sig som främlingar.
– I Somalia anses jag vara svensk och i Sverige döms jag ut för att vara somalier. För mig spelar det faktiskt ingen roll för folk kommer alltid att ha fördomar. Jag kommer från två kulturer och lever med båda, säger han.
Sadia och Ahmed diggar både Somalia och Sverige.
– Somalia är jättevackert. Tänk dig vackra stränder utan människor, inga turister. Och människorna, dom är varma, generösa och hjälpsamma, säger Sadia.
– Samtidigt är det mycket som är bra med Sverige. Jag tänker på alla möjligheter, det är bara att ta vara på dom. Här är folk också väldigt jordnära, skryter inte eller är inte överdrivet arroganta, men det har väl med jantelagen att göra, säger Ahmed.
Gringofakta

• Under 1990-talet var det inbördeskrig i Somalia och nästan en miljon somalier flydde därifrån.
• 2004 var det 15 294 som var födda i Somalia och bodde i Sverige.
• Många somalier är grymma på italienska. Vi tror att det beror på att italienarna ockuperade Somalia en gång i tiden.
• Somalisk mat är tydligen smaskensfilismaskens. Sambusa, anjero och sabayed är lätt värt att testa… Vi svär!
• ”Warya” betyder typ ”hörru” på somaliska.

Du gillar kanske också...