Kampen om svartskalle

Advokaten Leif Silbersky som representerar förra SSU-ordföranden Anna Sjödin vill att hovrätten ska pröva ifall det är en förolämpning att kalla någon svartskalle. Han använder artiklar från Gringo för att visa att ordet inte är en förolämpning.

I oktober förra året fälldes Anna Sjödin trots sitt nekande för att ha kallat dörrvakten Babak Jamei ”jävla svartskalle”. Eftersom det är ett brott att förolämpa någon, dömdes Anna Sjödin till att betala böter.
När Anna Sjödins advokat Leif Silbersky överklagat domen, har han ifrågasatt om ordet svartskalle verkligen är en förolämpning. För arton år sedan bestämde iallafall Högsta domstolen att att uttrycket ”jävla svartskalle” är det. Men det var länge sedan och speglar inte hur ordet används idag, skriver Leif Silbersky i överklagandet.
– Ord förändras, de betyder inte samma sak för alltid. Jag har kompisar som kallar sig själva och varandra för svartskallar. Men själv använder jag inte ordet, säger Anna Sjödin.
Hon berättar att Leif Silbersky däremot kallade ett vittne för svartskalle under rättegången.
– Silbersky sa ”vad tycker du, du som själv är svartskalle?”.
För att visa att svartskalle inte är en förolämpning, pekar Leif Silbersky på artiklar skrivna av Gringo. I överklagandet av domen finns två artiklar från Gringo bifogade där ordet svartskalle förekommer. Slutsatsen i överklagandet är att svartskalle ”blivit en mer eller mindre accepterad benämning på personer med invandrarbakgrund”.
Anna Sjödin säger att det är Leif Silbersky som vill pröva om svartskalle är en förolämpning. Själv är hon inte lika intresserad.
– Jag vill bli friad för jag har inte sagt det här.

Dörrvakten Babak Jamei håller med Anna Sjödin om att laddningen i ordet svartskalle förändrats med tiden. Idag är det något som folk kallar varandra, särskilt om de är vänner eller vill skämta.
– Jag kan inte säga att det alltid är fel att säga svartskalle, det beror på situationen, säger Babak Jamei, som själv inte använder ordet svartskalle.
Enligt honom skulle Anna Sjödin kunnat kalla honom svartskalle utan att det varit en förolämpning.
– Om hon hade sagt till sin kompis ”den här svartskallevakten vill kasta ut mig”, då hade det inte varit en kränkning på samma sätt. Allt handlar om situationen. Hon sa ”det är såna invandrare som dig vi inte vill ha i det här landet”. Hennes syfte var att kränka mig. Vilka ord hon sa spelar mindre roll.
För Babak Jamei är frågan väldigt enkel. Han kände sig kränkt av det han hörde att Anna Sjödin kallade honom, alltså blev han förolämpad.
Också Anna Sjödin tycker att det ibland ska vara olagligt att kalla någon för svartskalle.
– Om det används av till exempel sverigedemokrater för att hetsa. Och när det är en kränkning ska det också gå att dömas för det, säger hon.
Babak Jamei tycker att det är tydligt vad som är en förolämpning och han tycker att det känns som att Leif Silbersky greppar efter halmstrån för att vinna fallet.
– Det finns ingen verklighetsförankring i det Leif Silbersky håller på med. Det känns som att han har personlig fejd för att han misslyckades med att få Anna Sjödin friad på någon av punkterna, säger Babak Jamei.
Leif Silbersky har inte velat uttala sig eftersom ärendet fortfarande pågår.
Gringo-fakta: Alla vill säga svartskalle

Ord som jävla svartskalle och jävla invandrare har varit uppe i rätten ett antal gånger. Här kommer några highlights:

2005 friades polisinspektören Bengt Lindström för hets mot folkgrupp. Han hade skickat mejl till kommunalrådet Igmar Reeplau i Malmö där han skrivit om ”jävla blattar” och ”kriminelle Mohammed i Rosengård”.

Du gillar kanske också...