Integrationsbizness

Förra årets riksdagsval satte Landskrona på kartan som den fördömda staden. Medier rapporterade om gängbråk och Sverigedemokraternas framgångar, och snart fanns bara en bild av ett segregerat Landskrona kvar. Sex 18-åriga tjejer valde att starta företag för att ändra den bilden.

Trots att Landskrona precis vaknat är VD:n Idil Omar och ekonomiansvariga Anna Fayad morgonpigga och visar oss vägen hem till marknadsföringsansvariga Salanda Muriqi. Bredvid henne sitter Marija Spanjevic, personalansvarig, som snabbt fixar kaffe, juice och allt som behövs vid företagsträffar.

– Vi trodde inte att det skulle bli så stort eftersom projektet bara finns i Landskrona, men nu har vi gått vidare i kategorin bästa UF-företag! är det första Salanda berättar.

Företaget Kämpa För Integrationen är tjejernas gymnasiala projektarbete som de startat genom UF – Ung Företagsamhet. Tillsammans med kommunikationsansvariga Anna Westerlund och kontorsansvariga Malin Carlsson som stuckit på sportlov fick de idén om att göra det obligatoriska projektarbetet i tredje ring till ett företag vars mål är att öka integrationen i Landskrona. Genom att sälja plastarmband som det står ”kämpa för integrationen” på samlar de in pengar till en integrationsgala som arrangeras i Landskrona den 21 april.

– Det är lite annorlunda från de flesta andra företag som startas genom gymnasiets projektarbete, fortsätter Salanda. När vi var på UF-utställning fick vi jättemycket bra respons, vi har ju valt att sälja en tjänst istället för en produkt som många andra gör. Det är inte så mycket specialdesignade påsar över oss, vi vill hellre kämpa för att förbättra situationen i Landskrona. De lyckades också få ett lån utan uc till projektet.

– Just nu är det främst här projektet behövs, säger Idil. Landskrona har blivit smutskastat i tidningar och därför är det många ungdomar som väljer att leva upp till bilden som målats upp av dem som brottslingar. Jag har bott i Landskrona i många år och varken sett eller blivit utsatt för något, det är inte så att man blir nedslagen så fort man går ut.
Anna fortsätter.
– Det är såklart att det finns problem i Landskrona, men det finns det i alla städer. Men här har det blivit så att invandrare varnas för Sverigedemokraterna och svenskar för ungdomsgängen. Alla har blivit rädda för alla. Landskrona har blivit en rädd stad.

Tanken med galan är att samla olika människor i Landskrona genom att locka med olika sorts musik och aktiviteter. Vinsten från armbandsförsäljningen och galatillställningen går till SamLa, samorganisationen för frivilligorganisationer i Landskrona, som får arbeta vidare med verksamheten när tjejerna tagit studenten och företaget avvecklats. SamLas syfte är att främja Landskronabornas framtidstro på den egna kommunens möjligheter och skapa ett samhälle där alla kan känna sig hemma och vara stolta över sin stad.
– Vi vill få folk att förstå det vi förstår, säger Marija. Landskrona är en bra stad, det är inte så hemskt som media beskriver.
Anna håller med.
– Ja, om man vill att den bilden ska förändras får man ju göra nåt åt saken.

Du gillar kanske också...