Thai, nej tack

Det har snackats mycket om att blattepojkar inte kommer in på krogen, men sällan har någon belyst blattetjejernas situation. Gringo har träffat Autchima och Woranut som båda blivit nekade att komma in på en av Stockholms största nattklubbar.
Anledning: de antogs vara prostituerade.

Förr var Autchima Sandström ofta ute med sin nuvarande man och hans svennepolare. De kom alltid in. Första gången hon blev nekad på krogen var för två år sedan. Hon och åtta hennes tjejkompisar, alla med rötter i Asien, hade bestämt sig för att gå till Blue moon bar – en av Stockholms största nattklubbar. De stod i kö precis som alla andra och Autchima minns att hon frågade vakterna om inträdet men att de vägrade svara.
– Genast blev stämningen dålig.

Dom frågade om vi var medlemmar eller hade bokat bord och det hade vi ju inte. Och då sa vakten ”nej, vi släpper tyvärr bara in medlemmar ikväll” trots att både dom som stod före och efter oss fick gå in, säger hon.
De fortsatte vidare till ett annat uteställe – Karlsson & Co – men blev nekade där också.
När det hände tänkte Autchima inte särskilt mycket på varför, men när hon träffade en kompis som arbetade som dörrvakt berättade hon för honom om det som inträffat.

Han sa att ”kanske är dom rädda för prostitution”, säger Autchima, som kände sig otroligt kränkt.
Woranut Inthararat har även hon har blivit nekad på bland annat Blue moon bar.
– Jag gick dit själv först och sa att en väninna skulle komma senare. Jag fick inte komma in förrän min väninna kom och hon är etnisk svensk, säger Woranut.

Daniel, en annan vakt än Autchimas vän, har lång erfarenhet av att arbeta inom krogbranschen. Han menar att krogarna generellt har en syn på kvinnor från Thailand som stämmer överens med den som Autchima och Woranut beskriver.

Krogen får en dålig stämpel om dom släpper in dom här tjejerna, det resoneras kring att dom är prostituerade och ute efter pengar bland annat. Men på samma sätt diskrimineras också överviktiga tjejer och fula killar. Det blir mer och mer utseendefixering och du måste tillhöra en viss klass för att komma in, säger han.
Under en lång period tappade Autchima lusten att gå ut helt.
– Det är för jävligt att man sorterar in folk i fack. Ska jag behöva gå ut en viss veckodag, som torsdag, eller kan jag bara gå till vissa ställen för att komma in? Ska man inte kunna gå ut utan att tas för att ”jobba”, säger hon.
Homan Hamzeh, som startat föreningen Krogkoll som jobbar mot kränkningen som många svenskar råkar ut för när de ska på krogen, tycker att det låter helt sjukt att tjejerna skulle tas för prostituerade.
– Men skulle någon av dom kontakta mig så kan vi diskutera hur de behandlas, säger han.

Du gillar kanske också...