Seldas språkskola: UPP-OCH-NERSPRåKET

Ditt spackel har tagit slut och det är återigen dags att fylla på förrådet, åtminstone en vecka framåt. I den första butiken köper du 15 stycken kajalpennor och du langar fram betalkortet. Kassapersonalen ber dig skriva på kortslipen och du gör en snygg autograf. I nästa butik är det dags att skriva på igen, men den här gången säger kassapersonalen att du ska skriva under. Det uppstår förvirring.

Lektion 8

Man skriver på ett papper. Därför skriver du på med din namnteckning. När någon ber dig skriva under betyder det att du skriver under något som står ovanför. Alltså betyder det samma sak, även om det låter som varandras motsatser.

Ytterligare förvirring uppstår när du läser i tidningen om att ett hus har brunnit ner. Sade inte din svennekompis tidigare att det hade brunnit upp? Ska det vara upp eller ner, hur var det nu? Det betyder ju helt skilda saker, hur kan man då använda det i samma sammanhang?
Ett hus kan både brinna upp och brinna ner. Om du till exempel tänder ett stearinljus så brinner ljuset ner, eftersom det minskar i storlek. Om ljuset däremot ”brinner upp” låter det snarare som att det förstördes av elden.

Du gillar kanske också...