”Jävla apa”

När Samuel gick ut i Stockholms nattliv väntade han sig en soft kväll med sina kompisar. Istället slutade kvällen med att han slängdes in i ett rum och misshandlades av tre beväpnade dörrvakter.

I början av december ville Samuel bjuda med sina vänner på krogen och han tar dem till den eritreanska restaurangen Jebena på Kungsholmen i Stockholm. En av kompisarna kommer senare än de andra i sällskapet och går då in för att hämta pengar till entréavgiften. När han hittar Samuel inne på restaurangen kommer en man i civilkläder fram och tar tag i honom för att sedan slänga ut honom från stället.

Samuel försöker förklara för restaurangägaren att det var meningen att han skulle betala inträde åt kompisen som blivit utkastad. Medan de står och diskuterar kommer mannen i civila kläder tillbaka och riktar flera slag mot Samuel som tvingas försvara sig. När Samuel då försöker ta sig ut blir han stoppad vid dörren och får veta att polis har blivit kallad till platsen och att han därför inte får lämna restaurangen.

– Jag ville också att polisen skulle komma så jag sätter mig ner inne i restaurangen för att vänta. Då har killen som bråkade bytt om till ordningsvakt och har dessutom hämtat dom andra dörrvakterna. Dom kallar mig apa och skriker ”ni är jävla apor” till andra gäster. Alla börjar slå mig med batonger och något verktyg. För mig blev det på liv och död, berättar Samuel.

Till slut lyckas Samuel komma undan och flyr till First Hotel Amaranten som ligger en kort bit därifrån. Eftersom fem stycken vakter jagar efter Samuel vänder han sig till hotellets säkerhetsvakt och ber honom ringa polisen. ”Du får ringa själv”, svarar vakten.

– Jag ser att mina kompisar håller på att ringa så jag tänkte att jag väntar här tills polisen kommer. Men då kommer dom andra vakterna in.

Han vet inte vad vakterna och hotellets vakt säger till varandra, men plötsligt skriker hotellvakten att Samuel måste gå ut därifrån.

– Jag gick in för att rädda mig så jag sa att jag inte ville gå ut. Fastän han inte hade sett något av det som hänt tidigare kommer han fram och slår mig och trampar på mig. Dom är tre stycken som kastar in mig på ett litet kontor bakom receptionsdisken. Dom stänger dörren och slår mig i 10, 15 minuter. Jag trodde att jag skulle dö.

Samuel hoppas nu att personerna som såg misshandeln på Amaranten vill vittna om det och att polisen tar sig tid till att titta på filmen från de övervakningskameror som fångat händelsen.

– Jag är en lugn person som aldrig brukar bråka trots att jag har mött många elaka vakter. Om jag gjorde fel, varför kunde de inte gripa mig och lämna mig till polisen? Och varför kom inte polisen? Varför tog det så lång tid? Det finns många frågetecken. Hur kan man våga säga ”jävla apa” mitt inne på en restaurang? Det här är tjänstemän som måste utöva sin tjänst även om de hatar svarta, säger Samuel.

– Och när man frågar om hjälp på liv och död börjar även den personen att slå. Var ska man gå?

Hotell Amaranten har valt att inte kommentera händelsen.

Gringofakta: Dörrvakter

De flesta dörrvakter är ordningsvakter, vilket betyder att de har rätt att använda våld i vissa situationer. Om någon utgör en fara för sig själv eller omgivningen har en ordningsvakt rätt att avvisa eller hålla kvar personen. Precis som poliser får ordningsvakter däremot aldrig använda övervåld.

2177 personer i hela Sverige anmäldes under 2005 för våld mot ordningsvakt. Det finns ingen statistik på hur många som anmäler att de blivit misshandlade av ordningsvakter.

Du gillar kanske också...