Hiphop in a folkdräkt style

Hiphopkläder är ofta rätt trista. Gimi, Idres och Martir rappar om fördomar, och de gör det i folkdräkter.

Det var Idres idé. Inför varje uppträdande snackas det alltid scenkläder. Denna gången ville de göra något annorlunda, något nytt. Få publiken att skratta och politikerna att öppna ögonen. Vid invigningen av Gringos turnerande konstutställning Gringolandia i Skiftinge, Eskilstuna, var den genuinsvenska dräkten ett givet inslag.

– Det var en kul grej. Vi ville se folks reaktioner, liksom ”Wow, tre blattar i folkdräkter”, säger Idres.

– Det såg så jävla roligt ut. Det är en av de bästa grejerna vi gjort. Jag såg väldigt sexig ut, skrattar Gimi.
Men när showen var slut ville publiken ha mer. Eftersom de hade slut på ordinarie nummer levererade de istället en balkaninspirerad version av svenska nationalsången.

– Folk dansade och var glada. Det blev en kurdisk balkansvensk fest, säger Gimi.

– Publiken ska röra på benen samtidigt som dom ska lära sig nåt. Vi försöker alltid att göra det till en show, påpekar Martir.

Gimi Hasi, 21, Idres Kareme, 17, och Martir Aliu, 15, är alla med i hip-hopprojektet ”årby berättar”. Ett projekt som drogs i gång av tre eldsjälar 2005.

Eskilstuna har länge varit en stor musikstad för pop och rock, och Maria Chergui, en av initiativtagarna, anser att hip-hopen inte fått det utrymme den förtjänar.

– Målet är att hip-hopen ska få en scen i Eskilstuna. Vi vill visa upp den på ett nytt schysst sätt.
Men syftet med projektet är inte bara att ge hip-hopen en plattform, utan även att ge stadsdelen årby ett ansikte utåt.

– årby är det iögonfallande miljonprogrammet i Eskilstuna. Vi vill lyfta fram tankar och få människor att berätta något för att få bort den negativa bilden av årby. Vi vill att miljonprogrammen ska ses som en resurs, säger Maria.

Artisterna i årby berättar har gjort åtskilliga framträdanden och har ständigt nya projekt på gång. I höstas samarbetade och uppträdde Gimi, Idres och Martir tillsammans med Ayesha, och snart står den nyrenoverade hip-hopstudion klar.
Just nu består gruppen av cirka tio ungdomar, men projektet är inte bara till för ett fåtal. Alla är välkomna.

– Projektet är inget statiskt, utan en rörelse. Vi jobbar utvecklande och försöker hela tiden höja nivån, berättar Maria.
Hon är övertygad att allt arbete lett till en förändrad bild av årby.

– Vi har pumpat ut information om att det händer mycket bra grejer här, så ingen kan säga att det inte gör det.
Maria tycker det är viktigt att artisterna också inspireras av olika saker och andra musikstilar än just hip-hop. Poesi är något som Gimi inspireras av han skriver texter.

– Jag vill att folk ska förstå, tänka efter och känna saker. Texterna är poetiska. Själva hip-hopen är ju poesi.

Du gillar kanske också...