Rita kickar

Rita Eter slår gärna. Och ofta.
Anledningen: Mixed martial arts.
– Bara för att jag är tjej så tränar på annan nivå, vi tränar på samma villkor, säger Rita.

Förra året i december började Rita träna mma, alltså mixed martial arts. Det är en blandning av boxning, brottning, jiu-jiutsu och muay thai och det har blivit något av bland det bästa hon vet.
– Det är så skönt att komma hit, det är min fristad, berättar hon.
På Göteborgs Kampsportscenter i Mölndal spenderar Rita mycket av sin fritid.
– Även när jag inte tränar och bara känner mig lite rastlös så drar jag till klubben. Jag var här hela mitt påsklov utan att träna, säger hon och skrattar.
– Det finns hjärta här och det är tack vare människorna, berättar Rita.
Det är en avskalad miljö och majoriteten av dom som tränar är killar. Det finns två tjejer på klubben som kickar äs tillsammans med killarna. Rita är en av dom och enda tjejen i sin nybörjarklass. När hon kämpar på mattan i träningslokalen så ventilerar hon också sina känslor.
– Jag märkte när jag började träna att jag hade samlat på mig mycket aggressioner, och när jag tränade fick jag ut dom och kände mig genast bättre, berättar Rita.
Hon är ärlig och går rakt på sak. När hennes sparringpartner tappar farten säger hon till honom att han ska köra snabbare, hon lindar inte in saker utan säger som det är. Efter träningspasset är hon fortfarande lika pepp. En annan skulle dra en lättnadens suck. Men Rita vill köra igen.
– Ibland är det orättvist eftersom killar har mer muskelmassa än tjejer, och det kan vara svårt att ligga på samma nivå som killarna i vissa lägen. Men jag hatar om killen jag sparrar mot sänker sig för att jag är tjej. Då brukar jag säga till, och peppa dem att slå hårdare. Bara för att jag är tjej så tränar jag inte på en annan nivå, vi tränar på samma villkor, säger Rita.

Du gillar kanske också...