Nyårsblattarna regerar

Omkring 33 000 personer i Sverige fyller år den första januari. Och nästan hälften av dom är utlandsfödda blattar. Anledning: många av blattarna som kommit hit vet inte exakt när de fyller år. Ahmet Celikkol som föddes ”när fåren var dräktiga” förklarar varför.

Ahmet, som föddes i en kurdisk by i Turkiet, må inte veta exakt när han föddes men har en desto roligare historia att berätta. Hur många kan stoltsera med att de föddes när fåren var dräktiga eller när den stora lavinen kom, beskrivningar som många blattar med rötter i till exempel Mellanöstern fått höra av sina föräldrar.
– Du vet, man föder så många barn och med nio syskon så blev det svårt för min mamma att hålla räkningen, säger Ahmet och skrattar.
I och med att det var svårt att registrera födelsedatum med motiveringen ”du föddes när det var tre meter snö” så utvecklade folkbokföringsfolket i byarna ett system som gjorde att alla som tagit hjälp av moder natur för att bestämma sin födelsedag fick en fet 0101-stämpel.
Ingegerd Sterbäck, som jobbar på folkbokföringen på svenska Skatteverket, menar att de flesta av de utlandsfödda födelsedagsbarnen antagligen inte är födda då på riktigt.
– Jag tror inte att det ser ut så i länderna som de kommer ifrån att alla är födda första januari. Men de handlingar de har med sig visar att de många gånger är födda den första januari eller första juli. Det har med ländernas egen registrering att göra.
Ahmet förklarar:
– Man registerar inte barnen direkt efter födseln utan pappa registrerade oss först när han åkte in till staden. Därför är fem av mina syskon också ”födda” den första januari men det var inget vi reflekterade över eftersom vi inte firade födelsedagar.
Ahmet tror att detta fenomen är vanligast i byarna, hans fru som är född i storstan har inte drabbats av 0101-syndromet.

Folkbokföringen i Sverige delar alltså inte ut födelsedagar, utan de som går dit för att folkbokföra sig har pass eller andra handlingar med sig som redan styrker att de är födda ett visst datum.
– Vår regel är att vi registrerar samma uppgifter som i uppvisade dokument men det här med första januari börjar avta. Det har blivit bättre registreringar i världen, säger Ingegerd Sterbäck.
Det var när Ahmet flyttade till Sverige som han för första gången firade sin födelsedag.
– Jag upptäckte snabbt att det var många kurder som var förtjusta i datumet 0101 och att nästan alla mina vänner fyllde år samma dag.
Men med hjälp av stjärnorna och kunskapen om att fåren blir dräktiga under våren så bestämde sig Ahmet till slut för att fylla år den 15 april.
– Jag läste väduren och tyckte att det som stod passade min personlighet. Men förra året var jag fisk och fyllde den 15 mars.
Innan Ahmet återgår till sitt arbete tittar han i dagens horoskop.
– Hmm…väduren passar mig egentligen inte så bra idag, men jag kan inte byta längre, jag har lovat min familj, säger han och skrattar högt.

Gringofakta
• Nästan hälften – 45 procent – av alla dom i Sverige som fyller år på nyårsdagen är födda i utlandet.
• Den första juli är de utlandsfödda 34 procent.
• Och ska man jämföra med helt andra datum typ, så är 17 procent utlandsfödda den 11 april och den 3 oktober är 10 procent utlandsfödda.
• Tung skillnad, jao.

Du gillar kanske också...