Sagan om Gringo

Det här är det sista numret av Gringo som du känner oss. Vi kommer både se och uppföra oss (lite) annorlunda i fortsättningen. För att du inte ska glömma allt det sköna som har varit kommer här sagan om Gringo – så här långt.

Det var en gång fem unga filurer som fnulade på att göra en tidning. Ledda av kurd med stor näsa träffades de för första gången i Uppsala. Olika namn som spånats på var allt från Ali Baba till Blattebladet. Men till slut bestämde de sig för att tidningen skulle heta Gringo.

Eftersom ingen av de fem hade vare sig pengar, kontakter eller erfarenhet var de tvungna att använda all sin list. Näsan hade först velat starta en kurdisk ungdomsförbundstidning men släppte det för något större. En invandrarungdomsorgansisationstidning. Då kunde tidningen ju få bidrag tänkte han. Något så vågat hade aldrig gjorts förut, åtminstone inte något med ett så långt namn.

Men idén las ner efter fyra möten med olika invandrarförbund. De skulle inte kunna samarbeta om något, någonsin, var Näsans slutsats. Så de fem tappra bestämde sig för att gå sin egen väg. Den Stora Tidningen Metro styrdes av en ettrig, smart liten finne vid namn Sakari. Han var själv från Orten och blev nyfiken på Gringo. Näsan bokade möte och efter tio minuter var det klart. Gringo skulle pola med Metro. Dealen var att Gringo skulle bestämma helt själva över innehållet. Plötsligt hade Gringo över en miljon som lyssnade.

Men redan till andra numret blev Sakari orolig. Han tyckte inte att Gringo skulle ha en fet uzi över hela mittuppslaget. Sakari trodde inte att folket skulle förstå ironin. Men folket förstod och älskade skämten.

Först var det inte så många som brydde sig om Gringo. Inga annonsörer eller medier som knackade på dörren. Men sen, på nationaldagen 2005 släpptes det tyngsta magasinet i Sverige. Gringo Grande vägde över ett halvt kilo och folket förstod äntligen att Gringo var en egen tidning. En vecka senare fick Sverige se Hoodsfred för första gången. En förortsfestival som hölls i Rinkeby och Skärholmen. Tidigare under våren hade Hässelby, där Näsan själv är uppväxt, ”råkat” vinna första officiella Förorts-SM, arrangerat av Gringo.

Till hösten hade veken brunnit klart och dynamiten Gringo exploderade i Mediesverige. Gringo syntes överallt och Näsan blev utnämnd till riksblatte nummer ett. Men efter en undersökning hos Gringos läsare visade det sig att det egentligen är Silvia som är svartskalle numero uno. Silvia ”tyckte trevligt” men förstod inte varför eftersom hon ”har ju brunt hår”. I reportaget som publicerades i Gringo Grande finns också det första bildbeviset på att Drottningen petar sig i näsan fångat av Gringos egna tuffa fotograf Linda Forsell.

Vid sidan av Silvia är de största intervjuerna de med dåvarande statsminister Göran Persson och Lasermannen. Göran Persson slog Näsan under intervjun, inte på näsan lyckligtvis som han mirakulöst missade, utan på armen.

Lasermannen däremot ville inte låta sig intervjuas av någon annan än Gringos praktikant. Hon var en halvkurd från landet som aldrig publicerat en artikel. Praktikanten hade råkat svara när Lasermannen ringde till redaktionen och han hade fått kåtslag.
Väggarna fylldes snart av priser. Gringo Grande blev årets nykomling som tidskrift och Gringo vann Stora Journalistpriset som årets förnyare. Senare har Gringo vunnit Publishingpriset, men det finaste av allt är att Carlos Rojas blev årets Huddingebo.

Våren 2006 präglades av det stora språkkriget där Gringo var i ena ringhörnan och kultureliten i den andra. Miljonsvenska eller blattesvenska. Kulturtanten vann. Men att blattesvenska ens kunde användas berodde enligt många på Gringos envishet med att ta tillbaka begreppet.

Andra Hoodsfred som hölls i Alby gick om Hultsfred och blev Sveriges största med över 30000 besökare på tre dagar. För att få ut Gringotanken i hela landet har utställningen Gringolandia turnerat i hela Sverige under hösten. Bäst av allt manifesterades Gringos vision på nationaldagen 2006. Då tågade första Sverigeparaden på Stockholms gator med över 2000 svenskar i alla färger som firade den uppdaterade svenskheten. En ny folkrörelse var född. Sagan har bara börjat.

Du gillar kanske